Loading

wait a moment

🐲 Хрониките на Книжния Дракон 🐲 Идиотът в мен от Радослав Младенов | Ревю | WELCOME TO MY MIND

Дълго време се чудех и маех дали да пусна ревю на български. Ами ако пусна – добре, ама кое ревю? Дали да не напиша няколко реда за позната българска творба? Може би класика? Нещо на Вазов? Или пък на Талев? Класиките, обаче, са сериозна работа, та може и да си вкарам автогол.

С тези размишления си и останах докато не започнах „Идиотът в мен“ на Радослав Младенов. Преди година, година и половина реших, че е време да разнообразя библиотеката си с жанр, който досега пренебрегвах – комедията. След първият ми успешен опит, за който можете да прочетете тук, ми попадна интересна промоция за три комедийни книги при това на български автори – Радослав Младенов и неговите „Идиотът в мен“ и „Готино е да си тъп“ и Асен Сираков „Клозет на края на света“. Честно да си призная единствената причина за моя избор бяха гръмките и цветни заглавия, които някак си проговориха на добре прикритата ми идиотска същност.

Дълго време тези книги стояха на рафтовете. Не взех нито една от тях, когато заминах за Германия и дори бях забравила, че съществуват. Когато обаче си дойдох за няколко дни в България, успях да намеря достатъчно място в багажа и да помъкна 10 от съкровищата ми обратно към доста бедната ми германска библиотека. Тази книга беше една от щастливците.

Историята:

Започнах я още в самолета и веднага ме погълна. Историята е на вид проста, битова и не особено свързана, но веднага запленява читателя с дълбоката си искренност и умерен хумор. Гого Клатев е обикновен 40 и няколко годишен клошар, който се сблъсква с хора от всички  области на живота и българкото общество. Всички те, споделят с него своите истории, някои весели, някои тъжни, а някои дори отчайващи.

Какво мисля аз?

Читателят може да добие представа, че това е просто сборник с разкази, които нямат нищо общо едни с други, с изключение на факта, че нашият клошар е или разказвача или слушателят им. Радослав Младенов успява да ни заблуди, че неговият герой е просто способ да разкаже колкото се може повече истории за различните несгоди на българина, който примирено съществува в държава, управлявана от некъдърници. Нищо в тази книга обаче не е случайно.

Гого от клошар, става чистач, дизайнер на вестник, рок вокал, филмов дубльор, че дори и търсач на съкровища. Всичко изглежда абсолютно случайно и несвързано, но това е само първият от многото пластове на тази история. До последно се опитвах да разгадая крайната цел и все пак авторът ме изненада с финала.

Пълна с цветни персонажи, реални и нереални образи от българкото общество и интересни препратки към световната литература и рок музика, книгата проследява живота на Гого Клошарят за период от има-няма 5 години. Читателят се сблъсква както с битовизмите на обикновения човек, така и с проблемите на високопоставените личности в държавата. Дори и аз, която не се интересувам толкова дълбоко от политика и хал-хабер си нямам относно днешните големи, успях да разпозная доста от личностите, които Радослав Младенов така добре описва.

КОЛКО ДРАКОНА?

                                      🐲🐲🐲🐲🐲🐲

 

Книгата е пълна с бисери от по едно изречение, които ме разсмиваха отново и отново. Затова и заради интересният начин, по който авторът успява да завладее читателя и да го понесе на дълго и на моменти изненадващо пътешествие, давам на тази книга 6 ДРАКОНА. Интересна, забавна и до болка вярна, тази книга си заслужава да се прочете.

Както винаги, книжното ревю върви ръка за ръка с видео, в която отново обсъждам книгата в малко по-свободен стил. Ако искате, можете да харесате и двете, както и да споделите вашето мнение.

 

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code