Loading

wait a moment

🐲 Хрониките на Книжния Дракон 🐲 Otherworld | Друг свят от Джейсън Сийгъл и Кирстен Милър

Здравейте, дракони! Как започнахте Март месец? Кои книги са Ви в ума този месец? Аз имам доста, но днес реших да си поговорим за една, която вече прочетох.

Днешното ревю е на книга от научно фантастичния жанр, които  няма да лъжа ми е доста далечен и непознат. За сметка на това един от авторите ми е добре известен. Става дума за „Друг свят“ , Книга Първа, от Джейсън Сийгъл и Кирстен Милър. За тези от вас, които не знаят, Джейсън е американски актьор като може бе най-известната му роля е тази на Маршъл в „Как се запознах с майка ви“. Оказва се, че той е издал не една и две книги, но първата, за която аз чух беше „Друг свят“. Идея нямам дали тази книга е издадена или се планува да бъде издадена на българския пазар, за това и помощните материали ( снимките за Инстаграм ) са на оригиналното американско издание – Otherworld.

Без повече приказки нека минем на книгата. Както споменах това една научна фантастика, а тя като жанр ми е дълбоко непозната, затова нека приемем мнението ми така: „ Мислите на едно 28-годишно момиче, което не разбира от научна фантастика“. Изборът ми да прочета тази книга беше повлиян от три неща. Първо, научната фантастика е един огромен свят, който бих искала да опозная. Второ, много ми беше любопитно да прочета книга от Джесън Сийгъл. И трето, през Януари се проведе Зимния Библиатон  (Winter Biannual Bibliothon ), читателски маратон, организиран от известни американски и австралийски буктюбъри ( още ми е странно да изписвам тази дума на български), който беше избрал именно тази книга за групово четене. Няма да навлизам в повече подробности за маратона, но ако вие любопитно как се справих, можете да видите тук.

История:

„Друг свят“ е игра като никоя друга. Това не е просто виртуална реалност, това е свят в който можеш да бъдеш когото си пожелаеш и можеш да правиш всичко. Ентусиазиран си за приключения и походи – имаш ги. Искаш да крадеш и убиваш безнаказано – няма проблем. Не искаш нищо друго освен секс – това е играта за теб. Трудно е да се върнеш в реалността, след като можеш да имаш, което пожелаеш в един виртуален свят. Играта, разбира се, струва много, но е на път да покори света. Саймън е един от малцината, който успяват да я пробват. Когато обаче момичето, което обича се изгубва в „Друг свят“, той започва да разкрива дълбоко пазанета и грозна тайна, която стой зад тази виртуална вселена. Решен да намери Кат, Саймън не се спира пред нищо, докато не разнищи „Друг свят“, защото това не е просто игра, а нещо много по-голямо.

Първото нещо, което автоматично удря читателя по главата, е колко антипатичен е главният герой. Ако бях само аз – добре, но това е направило впечатление на всички читатели, с които съм говорила. Затова смятам, че това е абсолютно преднамерено. Той е груб, привилигирован и егоистичен. Не го грижа за никого освен за Кат – най-добрата му приятелка и честно казано единственият човек показал капчица интерес към него. Саймън е образ, който не претърпява грандиозна личностна промяна по време на историята. Не се превръща в герой и  закрилник на онеправданите, защото не това е идеята. Може би използвайки точно такъв образ е най-добрия начин да се подчертае едно: Ако човек като Саймън ти казва, че нещо е лошо и опасно за обществото, значи нещо е изключително лошо и извънредно опасно за обществото.

Другият образ, за когото Саймън не може да спре да мисли, това е Кат. Ролята й обаче се изчерпва до просто любовен интерес на главния герой. Предполага се, че трябва да повярваме, че тя е смела, умна и със златно сърце, но ние не сме свидетели на нищо, което реално да доказва това. Просто ни е казано – Кат е това, това и това. Край. Може би ако главите бяха разделени между двамата – Саймън и Кат, книгата щеше да бъде в пъти по-добра. Нейният образ има огромен потенциал, от който не използвана и капчица.

Друг проблематичен образ е този на Майло – създателят на „Друг свят“. Изключително плосък образ, който в началото създава измамното усещане, че ще бъде значим, но в крайна сметка е парадоксален и безсмислено объркан. Някак си добих усещането, че чрез него се пресъздава идеята за опастността от зависимост. Тя от своя странна обаче беше в най-добрия случай повърхностна. А какво да кажа за останалите придружаващи образи? Те бяха колкото забавни, толкова и едноизмерни.

Може би пропуснах да подчетая, че това е първата част от поредица. Но дори и така да е, броят на отворени врати, прозорци, капандури и т. нат., които тази книга остави беше прекалено голям. Разбирам, че някой неща трябва да се развият и в другите книги. Разбирам също и идеята зад клифхенгъра ( простете употребата на толкова много англоезикни думи, но български еквивалент просто не ми идва на ум ). За съжаление обаче, на мен историята ми изглеждаше просто като прекъсната по средата. Нямаше тръпка накрая, дори напротив – напрежението е занижено.

И след като така добре нахраних книгата е редно да кажа и няколко хубави думи. Истината е, че не бях особено впечатлена, но не мога да отрека, че действието се развиваше бързо. Не ми се случи да усетя, че сме заклили на някое скучно място или че страница след страница сме затрупани с излишни описания. В интерес на истината, с малко думи авторите успяха да ме вкарат в играта и ясно си представях както местата, така и съществата в Друг свят. Съотношението между времето прекарано в играта и времето извън нея също беше уместно изчислено.

Изборът ми да изслушам аудио варианта, който е озвучен от Джейсън Сийгъл се оказа правилен. Трудно е Саймън да те подразни до отказване, когато говори с гласа на симпатяга като Джейсън.

Изводът:

Определно не смятам да продължа поредицата, но също така и не считам, че съм си загубила времето. Видях, опитах и вече ще знам.

Оценка:  4 ДРАКОНА

🐲 🐲 🐲 🐲

Изненадващо това се превърна в едно от най-дългите ми ревюта досега. На тези, които стигнаха до тук – благодаря за търпението. Вероятно знаете, че ревютата ми винаги са два варианта – писмени и устни. Видеото, разбира се е в още по-свободен стил и Ви очаква.

Не спирайте да четете!

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code