Loading

wait a moment

🐲 Хрониките на Книжния Дракон 🐲 Изтръгнати от корен от Наоми Новик | Ревю

Здравейте, КНИЖНИ ДРАКОНИ! Тази седмица отново пускам статия на български език и се надявам да Ви допадне дори повече от предишната!

Заглавието подсказва, че днес ще говоря за книгата на Наоми Новик „Изтръгнати от корен“, която наскоро навлезе в моето полезрение, но е на пазара от няколко години. Прочитайки описанието, бях меко казано силно заинтригувана и след месеци чудене и маене, както и търсене на начин да си я набавя на български език, най-сетне я започнах. За съжаление обаче трябваше да я прочета на английски, тъй като не успях да си уредя българско копие. Вярвам, че това малко или много повлия на преживяването, но да не се изпреварвам.

Processed with VSCO with g3 preset

Много хора смятат, че историята е нов преразказ на приказката за Красавицата и Звяра и въпреки, че паралелите не могат да бъдат отречени, българите вероятно биха е разчели по-различно. На нас са близки приказките за чудовища, които отвличат девойки за свои робини, както и за прокобни лесове, пълни с магия и зверове.

Историята е следната: Агниешка живее в малко село до самата гора. Тя е леко невзрачно и много спънато момиче, което обаче е пълно с живот. Тя заедно със своята най-добра приятелка Касия са част от т. нар. поколение на Змея. Змеят не е митично чудовище, а странен и изключително студен магьосник, който живее в стара кула извисяваща се над околните села с лице към гората. На всеки десет години, той взима една девойка, винаги надарена с някаква дарба, която да му слугува за едно десетилетие.

Много слухове се носят какво прави той с девойките, но всички те твърдят, че той с пръст не ги докосва. Вместо това след като са прослужили времето си и получили голяма зестра, те напускат селото и се отправят към големия град, за да се образоват и задомят. Никога обаче не се връщат в предишния си дом. А всички останали никога не напускат тези села въпреки гората. Това не е обикновена гора. Нещо могъщо и злокобно витае в нея. Веднъж попаднал вътре, човек или никога не се завръща или не се завръща същият. За изненада на всички този път Змеят избира Агниешка и така започва нейното велико приключение.

Може би тук трябва да помоля българските читатели за извинение, защото имената в английската версия вероятно се различават от тези в българската. За мен обаче вместо Агнешка, Каша и Лесът, винаги ще си останат Агниешка, Касия и Гората.

 

Какво се върти в моята глава: Книгата прелива от славянски фолклор. Читателят може да се наслади на историите за Баба Яга, с които Агниешка е израстнала и за която тепърва научава повече и повече. Идеята за зловеща и магическа гора също не е нова, а историята в книгата се гради около древни легенди за омагьосани дървета. Някои сериали също са се възползвали от тях, като например:

Няма да продължавам повече, за да не разваля удоволствието на тези от вас, които още не са прочели книгата, но ако искате повече подробности за точните епизоди, драснете ми един коментар.

Моите впечатления от книгата са доста смесени. Вероятно имах твърде високи очаквания, хвърляйки се в дългоочаквана фентъзи история с фолклорен привкус. Книгата не съвпадна с предварително изготвените ми надежди и жаждата за приказка от типа на нашите народни приказки. Освен това историята не се движеше достатъчно динамично, като около средата усетих огромен застой на главната геройня на място, което по мое мнение беше абсолютно  излишно.

Друг минус беше Змеят. Неговият образ въобще не ми допадна, имайки предвид, че той афектира живота на Агниешка по такъв проникновен начин. Магьосникът си е чисто и просто задник, който не знае как да се държи човешки и не дава никакви поводи на читателя, да изпитва кой знае какви симпатии към него, а камо ли любовни такива.

 

Следващото нещо, което не ми хареса беше образът на Касия, който служеше за запълване на дупки. Изключително незавършен образ, за който просто ни се казва така: Тя е красива, способна, жертва, завижда на Агниешка, смела е и от никъде се оказва страшен войн. Не на последно място, просто не бях докосната и възхитена от историята, която стой в дъното на проблема – причината Гората да напада всичко наоколо.

За да не бъда само отрицателна, ще спомена, че книгата си има и своите добри страни. Една от тях е цялостният образ на главната геройня, която, като изключим отношенията й със Змея, е доста богат и интересен характер. Освен това магията в тази история работи по доста интересен начин, който ми допадна.

 

 

ДРАКОНИ: 

🐲 🐲 🐲 🐲 🐲

Поради всичко това давам на тази книга 5 ДРАКОНА. В мен остава убеждението, че ако бях прочела книгата на български, може би щях да й се наслася повече, затова Ви препоръчвам именно това.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Въпреки, че книгата се води младежко фентъзи, на моменти има сексуални сцени, макар и те по-скоро да ме разсмяха.

Не е нужно да казвам, че мненията в тази статия са си лично мои и е нормално да не се съгласявате с тях. Пробвайте сами и не забравяйте да ми споделите какви са Вашите впечатления.

Дотогава Ви оставям с видео ревюто и Ви напомням: Не спирайте да четете!

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code