Loading

wait a moment

🐲 Хрониките на Книжния Дракон 🐲 Мечокът и славеят от Катрин Арден | WELCOME TO MY MIND

Здравейте, скъпи книжни дракони! Днес съм изключително радостна да Ви говоря за книга, която чаках няколко месеца да прочета. Става дума за “Мечокът и славеят” от Катрин Арден, която в България се издава от издателство Orange Books и която премина през сложния за мен процес да пропътува от България до Германия. Пазех я специално за книжния ми маратон #КниженУикенд и това беше една от редките ми сполучливи идеи, защото успях да се отдам на четенето й цели два прекрасни дни. Ако сте любопитни как протече този дългоочакван маратон, можете да гледате влога от него тук.

Но да се върнем на “Мечокът и славеят”. Много държах да прочета преведения български вариант на книгата, заради специфичната история. Коя е тя и защо трябва и Вие да прочете тази книга, ще разберете сега.

Историята:

В далечната Московия /Русия/, зимата трае цяла вечност. Василиса обаче няма нищо против, защото е свикнала с прищевките на природата. Тя не е обикновено момиче и вижда неща, които другите не могат. Вася знае, че е важно да се спазват старите обичай и традиции и да се отдава почит на горските и домашни духове, които пазят хората и домовете им от зло. Самата тя произлиза от таен и мистичен род, но след като майка й умира при раждането, няма кой да й обясни какво означава това. Новата й мащеха прави всичко възможно да изкорени селските порядки и да прокара новата вяра. Потресена, Вася знае, че от това ще последват само нещастия. Реколтите, животните и домакинствата започват да страдат, злите сили се навъртат все по-близо и Вася осъзнава, че обичайте и приказките не са просто измислица, а древни ритаули и истории за един свят изпълнен с магия и тайнства, за който хората са забравили. Той обаче още съществува и ако Василиса не се научи да използва загадъчните си дарби, всички са в огромна опастност.

Моите впечатления:

Книгата е абсолютно съкровище. Цялата история е изградена на основата на славянския фолклор и когато я четях се чувствах много привлечена към атмосферата и тона на разказа. Определено успя да докосне и да погъделичка нещо в мен.

Не мога да Ви опиша колко време търсих история като тази, която да има фентъзи елементи, но да се базира на фолклора, особено на този, така близък до българския. Аз, разбира се, не съм експерт, но помня добре, че и в нашия фолкор, вероятно частта останала от славяните, има духове, които могат или да ти помагат в къщата, или да направят деня ти ад. Упирът като смесица от вампир и зомби също присъства в българските поверия. Тази книга определено ме изпълни със задоволство, че най-седне чета това, което искам.

Въпреки, че създанията са много интересни, това, което ме грабна, беше образът на Вася. За разлика от много други романи, главната героиня тук израства пред очите на читателя с доста повече от няколко реда описание. Авторката започва да нарежда своя разказ още преди раждането на Вася, което подсказва, че историята ще бъде много по-голяма от съдбата на едно момиче и нейното домочадие. Ние като читатели узнаваме доста по-рано от Вася какво се случва и какви дарби притежава тя. Всъщност Катрин Арден ни среща с всички останали образи, много преди Вася да се запознае с тях. Това обаче не измества фокуса от нея и ние ставаме свидетели на всички трансформации, през които тя като човек преминава – от малко своенравно момиче до зряла и смела мома.

Особено ми допадна фактът, че Василиса не е представена като красива, талантлива и с две думи перфектна личност. Всъщност може би прекалено често множество герои изтъкват, че тя не е красива, а дори им се вижда грозна. Не веднъж ни се показва също и че тя не притежава кой знае какви отличителни умения в домакинската работа. Това, което виждаме обаче е колко труд и воля полага тя за всяко умение, което успява да усвой. Именно затова, a и поради факта, че действието се развива постепенно и има постоянно надграждане на образи, истории и връзки, героите и в частност Вася, са много органични, достоверни и аз ги усетих като реални.

Краят:

Аз се стремях да не си представям как ще завърши тази книга, за да не се окажа с прекалено високи очаквания и това се оказа добра тактика. Краят определено съответстваше на това, което авторката изгражда през цялото време, но не е грандиозен. Това, разбира се, се дължи на факта, че “Мечокът и славеят” е само първата част от т.нар. Зимна трилогия. Първата битка премина, но сега се задава нещо по-голямо.

Любими герой: Вася, Саша и Морозко

 

Колко дракона?

🐲  🐲  🐲  🐲  🐲  🐲  🐲

Определено се чувствам презаредена след прочита на тази книга и нямам търпение да излезнат останалите две от поредицата. Orange Books, моля Ви, не се бавете, защото не знам колко дълго ще мога да удържда жаждата си за тази прекрасна история!

За да видите със собствените си очи умилинието и искрената ми радост от тази книга, можете да гледате видеото. Освен това, ще ми бъде интересно да узная какво мислите Вие за тази книга, затова не се свенете да оставите коментар тук или под видеото. С това Ви оставям до следващата седмица. Не спирайте да четете!

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code