Loading

wait a moment

🐲 Хрониките на Книжния Дракон 🐲 Невестата нa Змея Ревю |СПОЙЛЕРИ| WELCOME TO MY MIND

Здравейте, скъпи ДРАКОНИ! Като съм я подкарала с приказните фентъзите напоследък, редно е да Ви споделя и за „Невестата на Змея“ от Влада Урешович. След недотам задоволителното ми преживяване с „Изтръгнати от корен, за което можете да прочете тук, реших да се обърна към „Какво четеш“ за препоръка на добро фолклорно фентъзи. Тази беше само една от 100-те предложения, които получих, за което съм много благодарна.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Тази статия съдържа спойлери, четете на Ваша отговорност!

Историята:

Денко и Летка за брат и сестра, които живеят на Горната земя. Там магията е истинска и всичко го знаят. Има змейове, горски чудовища, вещици и говорещи животни. Зеленият змей отдавна е в летаргия и e време отново да си потърси любовница. Летка му грабва окото, а той грабва нея. Денко, разярен и смел, тръгва да отмъщава на Змея и да освободи сестра си. По пътя си той среща доста чудновати същества, някои от които доброномерени, други – точно обратното.

Моите впечатления:

Така описана историята звучеше толкова интригуваща. От самото начало имаме сприхави баба и дядо, змейско отвличане, геройски подвиг, говорещи плъхове и какви ли не интересни същества.  Бях възхитена и ентусиазмът ми нарастна двойно, защото точно такава история ми се четеше от много време насам.

Всичко беше прекрасно. До към средата на книгата. Докато Денко и Muss Rat /говорещият плъх/ не влизат в кръчмата. От там нататък всичко тръгва по дяволите. Забързаният да спаси Летка герой изведнъж има време за губене да слуша отживели приказки, заемащи няколко страници, които не влият на историята по никакъв начин. Освен това дори и след като бива измамен от Келеша и Патеталия той продължава да си губи времето задявайки готвачката, уж извличайки информация.

По-късно стават ясни следните неща: Много хора всъщност не мразят змея и никога не са се опитвали или успявали да го победят, както се хвалят. Напротив, те са му приятели и редовно го посещават. Именно така разбират, че след като Змеят отвлича Летка от дома й, някой друг отвлича Летка от Змея. Така, по някаква непонятна за мен причина, Денко безропотно се съгласява да тръгне заедно със Змея и компания към Долната земя, за да спасят заедно сестра му.

Долната земя всъщност е нашата реална земя, с модерните технологии и т.н. Летка всъщност е отвлечена от трафиканти на хора, които я заставят да проституира в някакъв долнопробен бардак. Всички именити и славни змейове идват на помощ, за да спасят едно момиче от хайка трафиканти. Така спасителната група се състои от Денко, Muss Rat, пчела, Змеят, един псевдо- Крали Марко, алхимик, няколко велики змея и една порочна /тоест лека жена/ вещица.

На базата на целият този потрес, фактът, че Летка е влюбена в Змея и зарязва брат си, за да живее щастливо с него, си е направо приемлив. Да не говорим, че бандата се била съгласила да вземе със себе си Денко, необразованият младеж, който не е успял да изкара до 8 клас, само защото искат той да напише книга за техните приключения.  Верно – на момчето му сече акъла, но добре, че беше образованият му домашен плъх.

Най-голямата простотия беше факта, че всеки женски образ в тази книжка беше или принудена към проституция девойка със Стокхолмски синдром и изумяващи любовни предпочитания или откачена вещица с изключително леко поведение. Всички жени прекарват 80 процента от времето голи и техният вид е старателно описан.

Но дори и това не беше толкова потресаващо, колкото краят. След всички тези „приключения“ бандата се завръща на Горната земя само за да намери, че са минали десетилетия, цялото село го няма, всички магически същества отдавна са изчезнали и никой не вярва в магията. Останала е само една старица, която все още разказва за чудати същества и отвлечени от змейове девойки, чиито братя тръгват да ги търсят и никога не се завръщат.

Ако това не е депресиращ обрат във фолклорна история, аз съм Снежанка!

Колко дракона?

Разделям в съзнанието си тази книга на две: Преди кръчмата, на което с кеф давам 6 ДРАКОНА, и След кръчмата, на което давам 0 ДРАКОНА.

6+0 / 2 = 3 ДРАКОНА

Стахотна първоначална идея, но изключително лошо изпълнение. Останах много разочарована от тази книга и честно казано бих я препоръчало само като книга, от която да се учим как не се пише фолклорно приказно фентъзи.

Не е нужно да казвам, че мненията в тази статия са лично мои и е нормално да не се съгласявате с тях. Пробвайте сами и не забравяйте да ми споделите какви са Вашите впечатления.

Дотогава Ви оставям с видео ревюто и Ви напомням: Не спирайте да четете!

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code