Loading

wait a moment

Що е то инфлуенсър?

 

 

Много вероятно е да сте чували тази дума веднъж или два пъти и да сте сметнали, че е някакъв термин от електромеханиката или нещо подобно. По-малко вероятно е да знаете, че инфлуенсър е всъщност професия. Още по-малко вероятно е да знаета в какво точно се състои тя. Е, аз поне ще се опитам, ако не друго, да хвърля малко повече светлина върху този феномен на 21-ви век.

 

Какво е инфлуенсър?

Думата като много други е точно копие на английската дума influencer и най-просто казано означава някой с голямо влияние. В днешната дигитална ера, това могат да бъдат модели, писатели, фотографи, журналисти и т.н., но да имаш образование или някакъв занаят въобще не е задължително. Всъщност най-известните инфлуенсъри са хора, превърнали хобито си в работа – гурута на красотата /beauty gurus/, пътешественици, комедианти и дори хора, които просто обичат да си играят с детски играчки пред камера. Да, правилно прочетохте, има и такива. Общото на всички тези различни видове инфлуенсъри е, че правят всичко това в социалните мрежи. Тоест, те могат да бъдат Инстаграм инфлуенсъри, Фейсбук инфлуенсъри, Ютюб инфлуенсъри, блог инфлуенсъри и т.н.

 

 

Е, как може това да е професия?

Лесно. Когато имат огромен брой последователи в горе изброените мрежи, тези хора сключват сделки с различни фирми, съответстващи на тяхната ниша /ако са умни/, и използват голямото си влияние, за да рекламират техните продукти или услуги. Веднага давам пример: Ако едно 22-годишно момиче обожава да се занимава с гримове и прически, може да си направи собствен канал в Ютюб, в които да показва различни неща в тази насока или да поства снимки в съответните други мрежи. Това е изключително голяма сфера с огромен брой хора, които биха я гледали или следвали. Ако нейният акаунт или канал има 10 хил последователи/абонати и дори само половината от тях активно да коментират нейното съдържание, тя може да промотира редица козметични продукти. За тази реклама, съответните фирми и плащат комисионна.

ТАЙНА:

Това всъщност въобще не е новост. Този тип реклама се използва от памтивека, сега просто изглежда малко по-различно. Всичко се гради на принципа, че хората биха послушали човек, на когото имат поне някакво доверие или на когото искат да приличат. Ако Дженифър Лопес използва точно тази марка боя, то значи тя е добра. Ако Сашо Кадиев изглежда така добре в дрехи от тази марка, то значи тя си заслужава. По същата логика, ако любимият ми влогър или инстаграмър казва, че този хотел си заслужава или тази козметика е добра, то значи наистина са.

Реалност:

В днешното време, тази работа не само съществува, но е и много примамлива. Огоромни коорпорации като Ютюб съществуват именно на гърба на тези хора. Имате ли представа колко хора качват видеа всеки ден? Милиарди! Да не говорим за снимки – трилионни, а може би дори и повече. Не се изисква чак толкова много, поне не на пръв поглед – малко по-качествена техника и добър нюх за задаващите се тенденции в бранша са достатъчни да започнете.Често казано, ако сте по-изобретателни, не си иска дори да сте запознати с материята или със сферата, към която искате да се насочите.

От какво зависият инфлуенсърите?

От вас. Ако няма кой да им гледа съдържанието и да се включва активно чрез коментари, споделяния и харесвания, тези хора не могат да се развиват.

Има ли бъдеще тази професия?

Определено. Подемът на технологиите и виртуалните възможности така се е засилил, че няма как скоро да спре /говорим без природни бедствия/. Тази и много други професии тепърва започват да се развиват.

Има ли още какво да знаем за инфлуенсърите?

Има, затова трябва да прочете част втора възможно най-скоро /когато излезе/.

 

 

 

 

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code