Loading

wait a moment

Хрониките на Книжния Дракон 🐲 Софийски Магьосници 2: В сърцето на Странджа от Мартин Колев | Ревю

 

 

Караваната беше паркирана в двора на старата къща.

Добре дошли , скъпи ДРАКОНИ! Днес най-сетне ще си говорим за „Софийски магьосници 2: В сърцето на Странджа“ от Мартин Колев.  Ако не попадате в блога ми за първи път, вероятно знаете колко възхитена бях, когато прочетох първата част през 2017-та и с какво нетърпение очаквах продължението. Дали  да не включа малка историйка, която малко да Ви въведе в главата ми, както направих и с предишната част? Така, де, да не разваляме традицията!

Та значи, колкото и да ми хареса първата част, в съзнанието ми остана едно малко гласче, което напевно нашепваше: „Само да имаше фолклор!“. Не ме разбирайте погрешно, в първата книга имаше български поговорки и още много прекрасни неща, но като е българско, защо да не е за самодиви, караконджули, планини и гори? Градските фентъзите обаче рядко включват подобни мотиви. И тогава видях корицата на втората част „В сърцето на Странджа“ със самодивата, караконджула, че дори и кукера! Гласчето грамогласно извика „ДА! Да, по демоните, ДА!“

 

Така, че добре си знаех, че четенето на тази книга ще бъде по-специално преживяване. И бях права! Прочетох я за ден и половина! Пълна книжна изолация! Беше страхотно! Случи се по време на Книжния айляк уикенд през юни, така че, ако имате интерес да видите как мина всичко, цъкнете да го гледате /ВНИМАНИЕ: гледането на това видео ще ви накара да се абонирате за един чудесен канал и да станете мои интернет приятели! А, да – както и да прочете книгата…/

И така, да си дойдем на думата. Втората част е подобаващо продължение на историята, което отново ни среща с Бриян и неговата шайка. Изненадващо за мен, вече е изминала почти година от събитията в първата книга, Бриян е на 18 години и доста неща са се променили. Това се оказва добро решение от страна на автора, защото така ни дава по-задълбочен поглед върху персонажи, които /според някои хора, не според мен/ бяха едноизмерни. Белота, Иза и Буря са рамо до рамо с главния герои и ние научаваме все повече и повече за тях. С изключение на това какво работи Иза – не ще и не ще да каже зорницата и това е!

Магьосническият свят се задълбочава и Бриян започва да узнава все повече и повече за историята, политиката и устройството му, което обогатява както сюжета, така и преживяването на читателя. Освен това още нови магически места изникват в тази вълшебна София, и то такива, достойни за всеки КНИЖЕН ДРАКОН.

Действието е страшно динамично, нови герои се появяват на сцената, а стилът на Мартин Колев като че ли надгражда себе си. Отново имаме много прекрасни български думички и фразеологизми, които ме накараха да се усмихвам всеки път щом ги срещна по страниците. Тонът е малко по-различен и обратите стават все по-големи и неочаквани, за което аз съм абсолютно ЗА с двете ръце! Историята се заплита, тайните от миналото започват да излизат наяве и всичко това звучи като рецепта за страшно приключение!

Ако говоря предпазливо и без да давам точни подробности, то е защото не искам по никакъв начин да разваля преживяването на онези, които все още не са прочели книгата. И които между другото трябва добре да преосмислят приоритетите си, защото книгата е излезнала още от май месец, та с две думи – какво чакате?

Шегата на страна, книгата си заслужава и няма да съжалявате. Ако имате нужда от още малко побутване, то знайте, че само и единствено „В сърцето на Странджа“ ще разберете:

Какъв е амулета на Буря?

Кои са непокорните?

Как върви музикалната кариера на Морков?

Както и какво включва книгата „Близки срещи от клетия вид: демон видях и дори оцелях“?

Кажете сега, че не ви погъделичках любопитството!

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Четенето на тази книга ще Ви накара да се пръснете от смях, да Ви се приядат принцеси, да Ви се допие бира и накрая за капак – да се изнервите, че трябва да чакате има-няма година за следващата част!

С това ви оставям, че май трябва да тичате към книжарницата. Преди това обаче или след като прочетете книгата драснете един коментар, че ми е интересно вие какво мислите за света на Мартин Колев. До следващия път, дракони и не спирайте да четете!

 

 

 

 

 

 

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code