Loading

wait a moment

5 начина да четем по-евтино

 

Знаете ли кое първото нещо, което ми идва на ум, когато хората ме питат „Какво би направила, ако спечелиш много пари (лотария, тото и т.н.)?“ КНИГИ! И чак тогава идват екскурзии, благотворителност и бизнес идеи. Защото за четящите въпросът с парите  доста важен. А за нечетящите – понякога цената често се оказва пречка дори да започнат.

Mиналия месец пуснах видео КАК ДА ЧЕТЕМ ПОВЕЧЕ, на което много хора откликнаха. Затова реших, че следващата стъпка след като сме решили да четем, е как да не се разоряваме.

 

Аз често се сблъсквам с конфликта „Искам я, но сега нямам пари!“ и винаги търся алтернативи. С времето съм си изработила система от няколко варианта да се сдобия по възможно най-евтиния начин с книги и всяко ново заглавие преминава през тях. Реших да споделя тези възможности с Вас, в случай че са Ви полезни. Тук няма да чуете/прочетете нещо ново, не притежавам някаква тайна магия, с която намирам евтини книги, но понякога напомнянето на нещо общоизвестно е това, от което имаме нужда.

И така предлагам Ви

5 начина да четем по-евтино

 

  1. Книги втора ръка.

Очевидно, нали? И все пак колко често си купувате такива? Ако е често, това е страхотно, но моите впечатления са, че не са много хората, които редовно пазаруват втора ръка. Друг е проблемът, че в България втора употреба са само по-старите книги и почти няма как да намериш книга издадена в настоящата година или дори в предходната. Но ако търсите нещо, което е на пазара от известно време, то този вариант е доста подходящ. За тези от вас, които четат на други езици (най-вече английски), магазини като Amazon и Book Depository предлагат страшно много нови заглавия втора употреба.

  1. Електронни книги

Електронните книги са спасението в днешно време. Тук няма да навлизам в излияния от типа „за или против“, защото това е дълга тема за отделна статия и видео. Факт е, че е-книгите в 99% от случайте са по-евтини от печатните копия. Освен това, книги издадени преди повече от 10 години (за точната цифра може и да греша, но е там някъде) могат да се разпространяват безплатно в електронен вариант. В такъв случай можете да сдобиете с е-вариант на класически заглавия напълно безплатно и законно. Тук отново ще спомена Amazon, защото доста често съм се възползвала от електронните им заглавия или за без пари, или за сума от сорта на €1-€2.

  1. Аудио книги

Като съм подхванала алтернативите на печатната книга, да минем на аудио книгите. Тук отново важи казаното за класиките. Има много сайтове, които предлагат разнообразни каталози, а в  YouTube може да откриете почти всичко. Освен това за владеещите чужди езици, има хиляди приложения от типа на Audible, всички от които предлагат едномесечен пробен период, през който можете да изслушате една книга, и можете да прекратите абонамента си моментално. Ако си направите списък с приложения за проба, можете да си слушате безплатно по книга на месец поне за една година.

  1. Промоции

Конкуренцията между издателствата, книжарниците и онлайн магазините не е за подценяване, особено в редките случай, когато работи в услуга на читателя. Ако се задълбочите ще видите, че на всеки месец-два, някой някъде прави промоции, които варират от 10% до 60-70%. За България, мисля най-популярни са тематичните промоции на Сиела всеки сезон. Но Бард и Orange Books също са ме ощастливявали. Така, например си купих 5-те книги от поредицата „Песен за огън и лед“ направо от издателството с по 20-30% намаление. Правите една аларма в Гугъл да Ви известява за ключови думи „книги, промоции, намаления“ и портфейлът Ви ще е благодарен.

  1. Библиотеки

Библиотеките си остават най-евтиния вариант за четене. Като в големите е почти сигурно, че ще намерите нови заглавия. От вас се иска само една годишна такса, която е нищо в сравнение с това, което библиотеката може да Ви предложи. Освен това библиотеките по света са прегърнали новите технологии и много от тях предлагат електронни и аудио книги онлайн. Редица приложения са свързани с библиотечните системи и от Вас се иска единствено да предоставите читателския си номер, за да получите достъп до милионите им заглавия, както стари, така и чисто нови. Можете да проверите кои библиотеки работят по този начин и да започнете да се възползвате на мига.

Е, това беше от мен. Разбира се, вероятно има много други начини да спестиш пари, но това са тези, които аз редовно използвам. Бих се радвала да споделите и Вашите, затова не се притеснявайте да оставите коментари под статията.

 

* * *

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code