Loading

wait a moment

TvTube | Нека си говорим за СЕРИАЛИ: СВРЪХЕСТЕСТВЕНО/ SUPERNATURAL | WELCOME TO MY MIND

 

Saving people, hunting things – the family business!

 

Има някои сериали, за които ми трудно да си събера мислите така, че да се получи смислена статия. „Свръхестествено“ е един от тях. Защо? Ами защото първо, сериалът снима 14-то сезон, т.е. има мноооого какво да се каже и второ, този сериал има доста специално място в моята душичка и ми е трудно да се въздържам от неща като „НЕВЕРОЯТЕН! МНОГО ЯК! АХХХХХ! СТРАХОТЕН!“. Но с доста от Вас сме си говорили за него и реших, че е време да направя опит и да издразя доколкото ми е възможно обективно мнение. Та, да започваме.

ИСТОРИЯТА:

Братята Уинчестър не са имали нормално детство. Ако за повечето деца приказките за Торбалан или за чудовища, които дебнат в мрака, са само това – приказки, то за Сам и Дийн са реалност. Чудовищата има, призраците са реални и ловците са тези, които стоят между тях и нищо неподозиращите им жертви. Сам и Дийн са обучени от баща си да се справят с всякакво зло още от деца, но след като Сам напуска семейството си, той се надява, че е напуснал и този живот. Всичко хубаво до момента,в който Дийн не цъфва на врата /или по-точно нахлува в дома му/ посред нощ и не казва така заветната от там насетне фраза: „Татко е на лов и не се е прибирал от няколко дни“  or “Dad is on a hunting trip and he hasn’t been home in few days”.

Много бегло описание, много ми е трудно да се сдържа, но така ми беше представен на мен сериалът преди повече от 10 години и беше достатъчно да събуди любопитството ми. Какво следва по-нататък не е моя работа да Ви разказвам, защото сценаристите и въобще целият екип са се постарали страшно много да направят изживяването вълнуващо и забавно.

МОИТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ:

Никога не съм крила колко много харесвам този сериал! В него има ужаси, чудовища, приказки, има доста драматични моменти и изненадващо за сериал, който се води хорър – страшно много смях. Сериалът е фокусиран единствено и само върху братята, като други герои се появяват само за епизод-два. Това обаче се оказва сполучлива формула, защото и Дийн, и Сам са доста интересни, задълбочени и развиващи се образи. Свръхестествено събра доста погледи, добри и неодобряващи, заради провокативните теми, които засяга. Това се дължи на факта, че освен различните митове, истории и народни вярвания, които използва като материал, сериалът навлезе много надълбоко в религията и най-вече в християнството, което предизвика доста реакции.

Това, което ме спечели беше настроението, което сериалът ми носи и музиката. Ерик Крипки, които го създава, има много ясна идея, че музиката ще бъде единствено и само рок, нещо доста нетипичо за сериалите. Именно това прави Свръхестествено различен и много добър.

Героите са другото нещо, което аз просто обожавам. Да, Сам и Дийн са много интересни, но също толкова добри и въвличащи са и второ, и третостепенните герои. Те се открояват и радват феновете дотолкова, че милиони хора се молят на екипа да върне един или друг герой. Всичко стига до там, че през последните няколко години вече е норма редица актьори да се завръщат регулярно всяка година за поне един епизод.

Това, което аз виждам само тук, в този сериал е задружността на един толкова разпокъсан актьорски състав. Дженсън и Джаред, които играят Дийн и Сам са близки на и извън екрана, а останалите актьори постоянно са на участия, сформират групи, дуети и какво ли още не. Това прави Свръхестествено още по-специален.

Накрая е редно да се каже, че сериалът успява да прави доста разчупени и необичайни епизоди, в които показват голяяяяма самоирония, надсмивайки се я над собственият си жанр, я над историята си или пък на части от реалния живот на актьорите. Освен това почти всяка година екипът прави специален епизод специално за феновете, в които винаги, ама винаги можеш да паднеш от смях. Всичко това без да изневеряват на идеята и историята си.

 

ПРОБЛЕМЪТ

 

Работата при този сериал е, че Крипки беше предвидил действието да се развие в 5 сезона, но феновете искаха още. Екипът реши да послуша феновете и продължи да снима без прякото участие на създателя. Затова има голяма разлика между първите 5 сезона и следващите 9 / до момента/. Не се плашете, няма ОГРОМНА разлика, Дийн си е Дийн, Сам си е Сам и сериалът продължава да радва, просто му липсва завършеността на първите 5 години, в които всяко действие се вписва така, че накрая да се образува един пълен кръг на историята. Но очевидно всичко е за добро, защото в момента тече 14-ти сезон и то с пълна сила.

 

ЛЮБИМИ ГЕРОЙ:

Дийн, Боби, Чарли, Луцифер и Краули

 

ОЦЕНКА:

10 ⭐

 

Да, има неща, който не са до там перфектни, но хубавите неща са толкова хубави, че компенсация има.

 

Чакам мнения, сериалът е противоречива тема, така, че давайте!

 

 

 

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code