Loading

wait a moment

Хрониките на Книжния Дракон: Серията “Вещици” от Тери Пратчет

„Важното е, мойто момиче, да схванеш за какво служи магията и за какво не служи. От мен да знаеш – никога не е била за палене на огън, хич не се съмнявай. Ако Творецът е искал да си палим огъня с магия, нямаше да ни даде… таквоз, де, кибрит.“

Баба Вихронрав, Еманципирана магия

Трудно е да се опише с думи закакво иде реч в тази невероятна поредица на Тери Пратчет, но ще се пробвам. Първо искам да кажа, че по някаква причина /вероятно лош избор на книги или неточен момент/ ми беше доста трудно да започна да чета Тери Пратчет. След малко мъчение с „ Добри поличби“ и „Еманципирана магия“ се бях отказала от опитите си да харесам автора и направо си го бях отписала. Всичко това до един хубав ден, в който, изпаднала в т.нар. от мен БОЛЕЗНЕНА СКУКА /дълбокоизнервящо състояние на пълна антипатия към всичко/, започнах да прехвърлям книгите на Киндъла си със слабата надежда, че нещо ще задържи вниманието ми. И нещото, което го хвана и закова на място беше „Посестри ми в занаята“. Оттам насетне не мирясах докато не погълнах цялата вещерска поредица, което общо ми отне околко месец и половина. О, блажен месец и половина!

И така, Тери Пратчет е известен със своите Истории от света на диска – британска поредица, която включва над 40 книги, разделени в най-различни подпоредици. Вещиците често се появяват за малко или за много, но най-голямо внимание получават в т.нар. Вещерска серия, която включва 6 книги:

  1. „Еманципиранамагия“
  2. „Посестрими в занаята“
  3. „Вещици в чужбина“
  4. „Господари и господарки“
  5. „Маскарад“
  6. „Захапи за врата“

„Еманципирана магия“ ни сблъсква с дъртата и строга баба Вихронрав, най-голямото плашилище в околията. Тя е твърдоглава, има мнение за всичко, консервативна е и безкомпросмисна. Живее в запустяла къщурка насред гората /не е нейна, под наем е, макар и никой никогада не е посмял да си го поиска/, далече от хората, които се осмеляват да припарят до нея само когато са тежко болни или ще се ражда някое бебе и им трябва опитна ръка. Тъкмо това се случва и тук, само че освен, че в този момент се ражда малката Ескарина, един магьосник ще гушва букета и трябва да предаде магическия си жезъл на осмия син на осмия син /всичко следва точни негови собствени предсказания/. Само дето осмия син не е никакъв син, ами дъщеря. От жените обаче не се очаква да стават магьосници, това съвсем не е в реда на нещата. Ако ще имаш магия, то тя трябва да е вещерска. Но вече е късно, Ескарина е магьосница и някой трябва да й покаже пътя.

От „Посестрими в занаята“ нататък се запознаваме с вещерското сборище на баба Вихронрав, което се състои от:

Леля Ог /майката/: най-забавнотобабе – пиянде, което винаги е готово за нови любови, вкусотийки,безплатен алкохол или пък да запее „Песента на таралежа“. Леля има многолюдно семейство,на което е взела страха, макар, че с всички остнали е блага и добра. Освен, ако не си една от многобройните й снахи, тогава става остра като бръснач.

Маграт Чеснова /девицата/: вещица, която се рее в облаците /ама то всички се реят, само да им проработят метлите/, вярва в кристали, амулети, народни мъдрости и куп други дивотии.

Агнес Нит /по-новата девица,която се появява в Маскарад/: страшно объркана млада девойка, която има хубавглас, хубава коса и страшно досадно алтер его на име Пердита. Освен това далечне иска да е вещица.

В „Посестрими в занаята“ трите вещици баба Вихронрав, леля Ог и Маграт се намесват неестсвено дълбоко в политическата съдба на кралството Ланкър, което е окупирано от нов отвратителен крал, който мрази кралството си, а пък и то него.

Във „Вещици в чужбина“ пък трите тръгват на пътешествие през редица други кралства, за да спрат една фея-кръсница и пъкления й план да омъжи едно бедно слугинче за принца. По пътя си трябва да оправят бъкиите на тази същата фея, която забърква вълци, баби насред гората и спящи принцеси в голяма бъркотия от приказки.

„Господари и господарки“ занимава читателя със сватбата на Маграт, която е на път да се откаже от вещерството, когато неочаквани и неприятни гости се натрапват в специалния й ден – онези отвратителни, жадни за кръв същества, които живеят уж само в легендите –елфите. Но баба Вихронрав добре знае какви са и защо са дошли, все пак тяхната кралица й е стара позната.

В „Маскарад“ баба Вихронрав и леля Ог отиват в Анкх-Морпоркската опера, за да намерят новата вещица, която да допълни сборището им. Там обаче се подвизава някакъв призрак с маска на лицето, който е странно обсебен от операта и от певиците в него. Агнес Нит пък се опитва по всякакъв начин да избегне двете дъртофелници от родния й Ланкър,които незнайно защо смятат, че е също толкова чалната колкото са те. А и Пердита не й дава мира, само намила в главата й.

Най-накрая в „Захапи за врата“ всички вещици уж се събират за кръщенето на бебето на Маграт. Само дето Баба Вихронрав е хванала пътя и като че ли повече никога няма да се върне, а кралят на Ланкър е поканил вампирското семейство от съседно кралство на гости. Всички започват да се държат странно и да се разхождат бледи напред назад. Добре, че е Пердита иначе Агнес като нищо да е станала вампирска невеста досега.

Ами общо взето, това е най-краткия начин, по който могат да бъдат описани тези невероятни книги. В тях обаче има още толкова много – джуджета, които се имат за страшни любовници, тролове, които наричат Баба „Аооргаха хоа“ (което ще рече „Заобиколи от другата страна на планината“), пчели, които май не са сами в ума си и още куп други чудновати неща.

Всички образи, най-вече тези на вещиците, са събирателни на всички баби, лели и млади мокри кокошки по света,само че умножени не по 100, ами по 1000. Няма как да не си ги виждал, я насело, я по спирките, във влака, на пазара или, пази боже, имаш си ги вкъщи.

КОЛКО ДРАКОНА?

Нека математиката започне сега:

4+6+7+5+5+5 = 6 🐲

Само едно ще ви кажа – ще се смеете със сълзи. И ако не заобичате Баба от първата книга или поне от втората, добре, де, може и от третата, то значи не сте хора!

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code