Loading

wait a moment

Сребърна приказка от Наоми Новик | Ревю | Хрониките на Книжния Дракон | WELCOME TO MY MIND

Здравейте, ДРАКОНИ! Време е за първото включване на ХРОНИКИТЕ НА КНИЖНИЯ ДРАКОН за новата 2019г. и подобаващо за сезона, започваме с една зимна история. „Сребърна приказка“ от Наоми Новик излезе на българския пазар през лятото на 2018-та, но мисля ще се съгласите, че си е най-подходяща за снежния сезон.

Моят първи опит с Наоми Новик не беше кой знае колко успешен, защото „Изтръгнати от корен“ чисто и просто не беше това, за което всички я гласяха. Е, поне не за мен. Признавам, че я четох на английски и смятах, че това донякъде оправдава негативното ми впечатление. И все пак! Все пак реших да дам втори шанс на авторката и да си купя българското издание на „Сребърна приказка“. Но стига съм Ви занимавала с подробности, да видим каква е историята тук.

ИСТОРИЯТА

Семейството на Мирием не просто живее на ръба на мизерията, ами направо го е прескочило и тъне в нищета. Чашата прелива, когато майка й се разболява и Мирием решава да поеме нещата в свои ръце, а под нещата се има предвид замрялото лихварство на прекалено добрия й баща. Ядосана и озлобена към хората, които с удоволствие са отпращали татко й и са оставили семейството й да гладува, Мирием бързо успява не само да възроди семейния бизнес, но дори се прочува в околията, че може от сребро да изкара злато.  Лошото е, че в един паралелен свят студените и жестоки елфи имат нужда именно от жълтия метал и не остават безразлични, а нападат всеки, който го притежава.

МОИТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

За съжаление този роман не успя да промени мнението ми за творчеството на Наоми Новик, че дори ме разочарова още повече. Първо, оценявам факта, че тук тя е избрала малко по-различен и динамичен подход към историята, защото тя бива разказана от гледните точки на 5 различни героя. Само, че 2-ма от тях ми бяха толкова скучни, а именно на тях им беше отредено да преразказват възлови и изпълнени с действие моменти.

СПОЙЛЕР: Да, в началото беше интересно да чуем нещо от Степон, но една глава му беше предостатъчна. Сигурна съм, че Ирина или който и да било друг би бил по-подходящ да опише битката между Чернобог и Старик.

От друга страна, нямаше съществена разлика между главите на героите – всички звучаха по един и същ начин, което може би донякъде обезоръжава казаното по-горе… Oh, well.

И още нещо по темата с изказа – никаква описателност. Знам, казвала съм, че не си падам по описанията, но… все нещо, макар и малко, но добре написано, трябва да има. Не разбирайте, че писателката не описва разни неща – О, напротив! Само, че всичко е като телеграма. Как не се пръкна една метафорка от някъде. Не – всичко звучеше като доклад.

Третият минус беше абсурдността на развръзката. Цяла книга се готвим за сблъсъка и накрая той беше осъществен в рамките на 2 страници! ПРАС! БУМ! ТРАС! Готово! Все едно авторката просто е нямала търпение да приключи по-набързичко, че да дойде моментът за романтиката.

А, романтиката! Ето го и минус номер четири. Докога, питам се, ще ни се възхваляват връзки тип 50 нюанса! Книгата уж се води  преразказване /retelling/ на Румпелстилскин, ама си е направо още една Красавицата и звяра. Пак студени, жестоки, груби мъже принуждават нашите свободолюбиви и с огромен потенциал моми да живеят в заточение. И пак същите тези жени бавно, но сигурно се влюбват в тези з****ци, защото, О, боже, те виждат, че могат да ги променят. Както казват в онази глупава реклама: СТИГА ГЛУПОСТИ!

КОЛКО ДРАКОНА?

3 🐲 🐲 🐲

Сега като се замисля, в сравнение със „Сребърна приказка“, „Изтръгнати от корен“ не беше чак ТОЛКОВА лоша. И тя си има негативно ревю, но беше една идея по- нетолкова нервираща.

Не мисля, че ще продължа да инвестирам в книгита на Наоми Новик, но пък ми е интересно да разбера какво е вашето мнение, затова не се стеснявайте и пишете.

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code