Loading

wait a moment

Викинги | НЕКА СИ ГОВОРИМ ЗА СЕРИАЛИ

Здравейте, дракони! Време е за първото издание на НЕКА СИ ГОВОРИМ ЗА СЕРИАЛИ за 2019-та! Подобаващо на новото начало, днес съм избрала да Ви говоря за един страшно интересен сериал. Викинги на History Channel започна да излиза през 2013 и в момента излъчва 5-тия си сезон. Аз започнах да го гледам веднага след края на първия и Binge Watch-нах цялото чудо за има-няма една седмица. Ако сте фенове на малко по-бавното действие за сметка на страхотни ефекти и вглъбена детайлност към епохата, не спирайте да четете.

ИСТОРИЯТА:

Сериалът проследява живота на един от най-известните предводители на викинги Рагнар Лодброк. Рагнар е предопределен за нещо повече от обикновен фермер, в главата му постоянно се върти копнеж за странстване на запад, а неговият ърл /нещо като управник на областта/ не иска и да чуе. Бързо става ясно, че ако иска да постигне своето, ще трябва да започне революция и Рагнар не губи време. Съпругата му Лагарта също не е само една домакиня, а войн – shield maiden и няма търпение да  отплава заедно с него. Сериалът проследява няколко десетилетия от историята и включва всичките пет сина на Рагнар – Бьорн Железният, Ивар Безкостният, Халфдан Рагнарсон, Сигурд и Уба.

МОИТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ:

Аз винаги съм била любопитна за историята на викингите, а и както се оказа по-суровите, не-захаросани истории доста ми допадат, затова не е чудно, че и Викинги ми легна право на сърце.

Макар че действието не е от най-бързите, ми е страшно интересно. Доколкото ми е известно, въпреки, че сериалът е на History Channel, не е на 100% исторически достоверен. И все пак може да се научи нещо, което ми допада. Обичаите и начина на живот на викингите не спира да бъде показван.

Освен това сериалът е пропит със скандинавската митология и как иначе – още в първите 5 минути се появява Один, бащата на боговете. Поради сблъсъкът между викинги и християни, религията е един от основните мотиви на сериала, като на моменти има доста фантастични елементи. Що се отнася до вярванията, сериалът не казва нищо с твърда увереност, но показва какво се случва в главата на героите и остава зрителите да се чудят и сами да решат кое е истината.

Относно провокативността – има я и то в изобилие. Викинги не страни от бруталността и показва нещата такива каквито най-вероятно са били. С две думи – кървави сцени на поразия. Освен това камерата се вмъква и под завивките, но определено не може да се каже, че сексуалните подвизи на героите са на първо място. В тази връзка обаче е редно да кажа, че има няколко сцени на изнасилване, така че, да си знаете – предупредени сте.

Сериалът е различен, не може да му се отрече. Ще Ви се наложи да се пречупите малко, за да разберете мотивите и ценностите на героите, както и условията на епохата. Обаче това го прави още по-интригуващ.

ЛЮБИМИ ГЕРОИ:

Рагнар, Бьорн и Ивар. Флоки и Лагарта също си ги бива.

МОЯТА ОЦЕНКА:

9

Надявам се статията да е била полезна и да е събудила любопитството Ви да пробвате Викинги, а защо не и да го повторите, ако вече сте го гледали /на мен това често ми се случва/. Кажете какво мислите!

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code