Loading

wait a moment

Как се прави четатон: 7 лесни съвета как да се насладите на книжните маратони

Здравейте, дракони! Днес ще си говорим за един от най-разпространените трендове в Буктюб вселената, а именно четатоните. Не знам дали знаете, но през година се организират над 30 четатона, като най-големият и най-известният е The BooktubeAThon. Забавен факт – първото видео, което качих в канала беше тбрът ми за него, а после и влоговете от него. Освен това в Инстаграм все по-често виждам нови бг маратони, организирани от родните ни буктюбъри, букстаграмъри и букблогъри.

Аз обичам да си правя четатони и може би знаете, че почти всеки месец правя Айляк Уикенд – време отделено на книги, разпускащи дейности и много хубава бира, моята версия на медитация. Обаче да ви кажа честно четатоните могат да бъдат доста стресиращи и затова аз съм си изградила система от няколко простички навика, за да не се напрягам, а само да си почивам и зареждам. Искам да ги споделя в случай, че сте наплашени от многодневните маратони или пък се затруднявате и натоварвате от тях. Повече от година опит – вярвайте помагат!

   1. Отделете време

Човек трябва да си знае възможностите. Ако тази седмица просто нямате време, не се косете. Просто така се е случило. Четатоните предполагат дълги часове на тишина и спокойствие, затова направете ги, когато можете да си позволите да отделите от времето си.

    2. Използвайте аудиокниги

Слагам този съвет още в началото, защото той е моето ИЛИ на следващите няколко. Аудиокнигите са прекрасен начин да продължите да четете дори и ако ви се налага да излезете, да вършите неща по вкъщи или да спортувате.

    3. Не четете нон стоп

Представата, че трябва да четете през всяка секунда от четатона, е абсолютно погрешна. Ами, че така ще луднете, мозъкът Ви ще вдигне стачка и накрая вместо релакс, ще имате главоболие. В крайна сметка сме хора, имаме задължения, а и други нужди. Не се къхърете, ако прекъснете четенето за няколко часа. ОСВЕН АКО НЕ СЛУШАТЕ АУДИО КНИГА, тоагава просто слагате тапите в ушите и сте шест. Но иначе даже е добре да сменяте нещата от време на време. Аз например затова често пъти сменям книгата за новата серия на някой любим сериал за час-два или пък правя някое късо пътуване. И е абсолютно разрешено да прекарате време със семейството или приятелите, хем може и тях да зарибите да се включат.

    4. Подготовка на храна

Последното нещо, което ще имате време да правите е да се маете какво да сготвите за обяд или вечеря, че после да се окаже, че трябва да бягате до магазина, а накрая да прекарате 2 часа над печката. Затова обмислете си менюто преди четатона и се подгответе – напазарувайте, сгответе и така по време на маратона ви остава само най-хубавата част – да ядете. ОСВЕН АКО НЕ СЛУШАТЕ АУДИО КНИГА – тогава можете да правите всички тези неща, докато си слушате книжка. Nice, a?

     5. Хидратирайте се

Дам, точно така – вода, хора! Четатоните често пъти означават часове в една поза, напрягайки мозъка дълго време, затова не забравяйте да пиете течности. Аз за какво мислите си взимам нова бира всеки Айляк Уикенд. Освен това четенето просто е създадено да се прави с напитка в ръка, нали? Но, не забравяйте и водата!

    6. Минимализирайте разсейванията

Знам, че някои маратони включват и туит мини състезания от рода “Колко страници ще прочетем за 1 час”, а и често искаме да си пуснем снимчици в сторитата с прогрес и впечатления, но ако прекалим си е чисто разсейване. Накрая се оказва, че повече сме се хвалили колко четем, отколкото реално да четем. Така, че зарежете телефона в другата стая, лично аз и телевизорът и музиката спирам, но на кой както му е по-добре.

     7. Числата са без значение

И накрая е страшно важно да се отбележи, че количеството няма значение. Броят прочетени страници е просто сбирщина на цифри. Да, хубаво тези цифри да ви карат да се гордеете със себе си, да сте доволни и мотивирни, но най-важното е да сте се забавлявали. На кой му пука, че сте изчели 1000 страници за 2 дена, ако накрая сте се измъчили, очите ви болят, главата ви дрънка и удоволствието от четенето някъде се е загубило. Колкото – толкова. В крайна сметка няма да помните бройката, а ще помните дали ви е било приятно или не.

Ами, това е то. Както се казва, take it or live it. Ако Ви послужат добре, ако не – пак добре. А ако Вие имате някои съвети, дайте ги насам, не се скъпете.

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code