Loading

wait a moment

Коя всъщност е била Снежанка? В търсене на истории: Снежанка и седемте джуджета

Здравейте, дракони и добре дошли в новата поредица на канала – CHASING ORIGIN STORIES. Може би знаете, че в момента се намирам в Германия, страната, която ни е дала приказките на братя Грим, първата научна фанстастика, написана от Мери Шели, а и не малко класици са творили на немска почва. Затова реших, че си е направо престъпление докато съм тук да не се разровя малко за оригиналните истории, тези, които са вдъхновили толкова писатели.

И понеже съм си аз ще започнем с приказка. Снежанка и седемте джуджета е най-известната на света и чисто и просто си има всичко: красива принцеса, любов от пръв поглед, приятелство, говорещи неудошевени, ама всъщност удошевени предмети и неколкократни опита за убийство.

Доколко обаче историята е плод на въображението на братята Грим? Оказва се, че всъщност не им се е налагало да си измислят много много. Изследователите години на ред са проучвали местата, които братята са посещавали и хората, с които са разговаряли, когато те самите са правили собственото си проучване и в крайна сметка са установили, че Снежанка най-вероятно е базирана на живота на немската графиня Маргарита фон Валдек. Злощастната девойка е изпратена от семейството си в Брюксел, което по това време си било традиция за младите благородници. Там те общували по между си и заздравявали отношенията между височайшите европейски семейства. Или обратното.

Маргарита били изключително красива и бързо завъртяла главите на доста младоци, но най-вече на принцът на Испания Филип II (не на този от Спящата красавица, спокойно). Това обаче не било одобрено от семейството на принца, защото Маргарита нямала чак толкова важно потекло и затова започнали слухове, че кралското семейство се опитало по всякакви начини да раздели Филип от Маргарита. Не помогнал и фактът, че Маргарита започнала да залинява и всъщност умира няколко години по-късно на 21 годишна възраст, най-вероятно от отравяне.

Питате се ами мащехата вещица? А джуджетата? А малката къщурка по средата на гората?

Ами да ви разочаровам още отсега, Маргарита е имала мащеха, даже две, но тъй като по времето на смъртта й баща й е бил между втория и третия си брак, нито една от мащехите й не е била заподозряна.

А колкото до джуджетата, семейство Валдек управлявали територия на Германия, наречена Бад Вилдунген, тогава известна със своите мини най-вече околко село Бергфрайхайт /озн. Планинска свобода/. В тях работело цялото население, което по това време не е мислело, че да пратиш деца да работят в мините е нещо кои знае колко лошо. Да, обаче работата там спирала разтежа на децата и те си оставали доста ниски. Освен това често пъти тези миньори живеели по няколко парчета заедно в една къща. Най-вероятно джуджетата са базирани на тях. Поне хората от Бергфрайхайт така смятат, защото наричат селото си Schneewittchendorf или селото на Снежанка и дори са построили музей къща.

Така, че къщичка има и можете да я посетите. Селото се намира на около 14км от Бад Вилдунген, има го на Гугъл картата и освен това ще видите доста упътващи табели.

За да намерите къщичката ще трябва обаче да се вгледате по-детайлно. Щом съзрете статуите на джуджетата, поемете по виещата се нагоре уличка от дясната им страна. Ще се наложи да повървите 5-10 минути, ако сте пеша. Трябва да видите ресторант от ляво, а малко по-нагоре и Историческия музей отдясно. Малко след него улицата се разделя на две и трябва да подхванете наляво. И, воала, къщата се пада от лявата страна на улицата.

Работно време:

Целогодишно от 15:00 до 17:00ч. Цената на билета е 3 евро за възрастни и 1 евро за деца. Снимането е позволено, но не е позволено да хващате други туристи, дошли да разгледат. Така ми беше казано. Защо? Не знам.

Толкова знаем за прототипа на Снежанка и седемте джуджета. Ако идеята за такава поредица Ви допада, оставете по един коментар и харесайте статията. Не забравяйте да се абонирате за блога и канала, за да получавате известия всеки път, когато има нова статия или видео за сериали, книги, пътешествия или бири.

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code