Loading

wait a moment

Трябва ли да има негативни ревюта? НА ПО БИРА | WELCOME TO MY MIND

Здравейте, дракони! Отново е почивен ден /за мен/ и отново е време за НА ПО БИРА. Знаете има НА КАФЕ или т. нар. Coffee Talks, в които хората сядат пред камерата с чаша в ръка и изливат душа, мисли, кой каквото има. Е, аз реших да си оставя една такава вратичка като сериите НА ПО БИРА – иначе като кажа ” да си оставя вратичка” винаги се сещам за този цитат:

“Артър Уизли, ти си оставил вратичката в закона, когато си го писал!”


Дж. К. Роулинг , Хари Потър и Стаята на тайните

Но да не се отплесвам. Та, с тези серии си оставям една вратичка в канала, чрез която да си говорим за всякакви неща било то и такива не свързани с книгите или сериалите. Или не точно. Или просто е хубав почивен следобед в снимачен ден и нещата просто си идват на мястото. А в канал като моя, с душа  като моята, няма как напитката да не е бира.

И така без повече дрънкане, днес ми се говори за негативните ревюта. Това е една необятна сфера, но аз ще се фокусирам главно върху негативните ревюта на книги и сериали, тъй като такива най-често виждам. Мисълта ми отдавна кражи в тази насока, особено след коментарите по повод на моите негативни ревюта. Изненадващо те не получиха собствени негативни ревюта, а точно обратното.

Но се замислих защо негативните ревюта са по-популярни и дали трябва да ги има въобще.За тези моите, казват, че са доста забавни. Т.е. общо взето смеят се хората и не мога да отреча, че това не е целта ми. Но ютюб е пълен с какви ли не негативни ревюта – от т. нар. рантове, до позитивно-негативни рецензии и т.н. А най-обезнадеждащият момент е, че често хората пускат негативни ревюта с една единствена водеща цел – повече гледания.

НО ЗАЩО?

Защо негативните ревюта имат такава сила?Ако питате учените, ето какво казват те:

The greater power of bad events over good ones is found in everyday events, major life events (e.g., trauma), close relationship outcomes, social network patterns, interpersonal interactions, and learning processes. Bad emotions, bad parents, and bad feedback
have more impact than good ones, and bad information is processed more thoroughly than good. The self is more motivated to avoid bad self-definitions than to pursue good ones. Bad impressions and bad stereotypes are quicker to form and more resistant to disconfirmation than good ones. Various explanations such as diagnosticity and salience help explain some findings, but the greater power of bad events is still found when such variables are controlled. Hardly any exceptions (indicating greater power of good) can be found. Taken together, these findings suggest that bad is stronger than good, as a general principle across a broad range of psychological phenomena.

From our perspective, it is evolutionarily
adaptive for bad to be stronger than good. We
believe that throughout our evolutionary his-
tory, organisms that were better attuned to bad
things would have been more likely to survive
threats and, consequently, would have increased
probability of passing along their genes.

– Catrin Finkenauer, Roy F. Baumeister and Ellen Bratslavsky, Bad Is Stronger Than Good, Review of General Psychology Vol. 5. No. 4. 323-370


С други думи от еволюционна гледна точка сме програмирани да обръщаме повече внимание на негативното. Аз няма да забравя как в университета професорът ни по психометрия казваше, че изследванията върху българското население показват, че негативната информация са обработва по-бързо от мозъка, затова и думи с негативен характер като никога, нежелан, необичаен и т.н. имат много по-голямо въздействие. И затова политици и публични лица ги използват толкова често в речите си. Сега това влияние се наблюдава в социалните мрежи.


Освен това се оказва, че негативните ревюта звучат по-достоверно. С други думи “Прекалено хубаво, за да е истина” си е в пълна сила. Друго си е като има дъски за дялане. Някак си негативното ревю казва, че ти стиска да бъдеш искрен и не се стремиш да се подмажеш я на фенове, я на издателства или автори.


Трябва ли да има негативни ревюта?

По мое мнение – да. Ревютата са ценни – добри или лоши. Но трябва да са адектватни. Не може просто да клепаш дадена книга или сериал или продукт просто ей така. Кажи какво точно не ти харесва, с кое не си съгласен и така. Освен това не трябва да се забравя уважението. Книгата, сериалът не ти е харесал, но това все пак е нечий труд, нечий вътрешен свят и не е необходимо да оплюваш авторът и всички замесени лица от главата до петите. 


Как гледам аз на негативните ревюта, които решавам да направя?

Вижте сега, има три вида книги – такива, които ужасно ми харесват, такива, които са ок, средна работа, бива и такива, с които имам проблем. Първите и последните предизвикват най-силни емоции и от там въображението ми се развихря и редя без спир за тях. И тук стигаме до моята лична логика що се отнася до правенето на видеа и статии: те трябва да донесат нещо на човека отсреща – ако не го информират и провокират, то поне да го забавляват. Затова и когато пиша негативни ревюта, гледам между минусите да изпъкне и нещо смешно. 

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code