Loading

wait a moment

Червената шапчица или как от секс и канибализъм става приказка за деца


Здравейте, дракони и добре сте ми дошли! След като Коя е била Снежанка? пожъна такъв неочакван от мен успех, няма как да не продължим с историите за приказки. Днес това ще бъде Червената шапчица.

Една от най-емблематичните приказки на братя Грим всъщност се оказва, че няма немски корени. Но да не се изпреварвам, нека започнем с версията на Братя Грим. Като повечето от техните приказки, Червената шапчица е била история, която хората са разказвали на децата си. Братята са я взели направо готова и са я включили в своята книга „Детски и домашни приказки“, която е издадена 1812г. В тази версия я познаваме и ние.

Каква е историята във версията на Братя Грим?

Червената шапчица е малко момиченце, което отива да навести баба си, която живее в гората. Вълкът я подмамва, подмамва и бабата, изяжда ги, но накрая бива убит след като ловец разпорва корема му, спасява бабата и Червената шапчица и тримата заедно напълват търбуха му с камъни.

Интересен и малко познат факт е, че приказката има и втора част. В нея Червената шапчица отново среща вълк напът за бабината къща. Този път обаче не се оставя да бъде измамена и двете с бабата се барикадират в къщурката насред гората. Вълкът се покатерва на покрива и чака Червената шапчица да си тръгне, за да може да я издебне през нощта в гората. Бабата и тя е поумняла и скълъпва план: Червената шапчица подмамва вълка с миризма на наденички, той се катурва от покрива, пада в каца с вода и се дави в нея.

Откъде обаче идва историята всъщност?

Преди приказката да се появи в колекцията на Братя Грим, тя е издадена и от френския писател Чарлз Пералт през 1697г. В нея обаче приказката приключва след като вълкът изяжда Червената шапчица, т.е. – няма щастлив край, няма поумнели герои или храбри ловци. За сметка на това обаче има морална поука от автора, която няма как да бъде по-красноречива:

From this story one learns that children, especially young lasses, pretty, courteous and well-bred, do very wrong to listen to strangers, And it is not an unheard thing if the Wolf is thereby provided with his dinner. I say Wolf, for all wolves are not of the same sort; there is one kind with an amenable disposition – neither noisy, nor hateful, nor angry, but tame, obliging and gentle, following the young maids in the streets, even into their homes. Alas! Who does not know that these gentle wolves are of all such creatures the most dangerous!

От тази история човек научава, че децата, особено младите момичета, красиви, любезни и благовъзпитани не бива да слушат непознати. И не е нечувано, ако вълкът получи своята вечеря. Казвам вълк, но не всички вълци са от един и същи вид; съществува вид с подходяща диспозиция – нито любопитни, нито омразни, нито ядосани, а спокойни, подчиняващи се, нежни, които следват младите дами по улицата, чак до дома им.Горко им на онези, които не знаят, че точно тези нежни вълци са най-опасните от всички същества.

Ако сте се чудили откъде идват теориите, че Червената шапчица има по-дълбок сексуален подтекст, ето го отговорът. Тук вече можем да споменем, че възрастта на Червената шапчица често варира в различните версии. В тази тя най-вероятно е съзряващо момиче, а вълкът символизира походливите мъже, от които младите девойки трябва да се пазят.

Версията на Пералт също е и първата, в която се появява червената шапчица. В по-старите версии не се споменава нищо за цвета на облеклото на момичето, но те са интересни с друго, затова обаче след малко. Пералт първи специално отделя внимание на шапката на момичето и я прави червена. Смята се, че този цвят символизира от менструацията, която наскоро е започнала. През онези години обаче червеното е било и символ на греха, разбирайте секса. И така всичко се навързва доста добре с моралната поука, изведена за по-лесно от самия автор.

Има ли Червената шапчица по-стари корени?

Да, история толкова подобна на нея е публикувана под името „Грешната баба“ или “The False Grandmother”от Итало Калвино през 14-ти век в неговата колекция от Италиански народни приказки.

Тук обаче нещата стават още по-мрачни и леко /не, леко, доста/ гнусни. В тази версия след като вълкът изяжда бабата, той оставя малко от месото и кръвта й, които кара Червената шапчица да изяде без тя да подозира какво се случва. Освен това вълкът я склонява още да се съблече както майка я е родила и да се качи при него в леглото. Тя послушно изпълнява и чак тогава осъзнава, че е в леглото с вълк, а не с баба си. Мен ако питате вариантът баба й да я накара да се легне до нея гола също не е много нормален, но как да е.

И как мислите се измъква момичето от тази ситуация? Сигурна съм, че няма дори да ви мине през ума! Девойката настоява, че и се ходи до тоалетната и то по нужда номер 2! Гениално – от една страна, може, защо не, случва се човешко е, от друга – малко си е гадно и никой няма да иска да се увери дали не лъже. Та, така вълкът я пуска да отиде до външния колзет и тя бяга през гората право вкъщи. Край.

Тук не само сексуални намеци, ами и канибализъм е набъркан. А говорят, че братята Грим били садисти.

И така, оказва се, че Червената шапчица също има доста вариации, но частта, което претърпява най-малко промени е диалогът между нея и вълка. Емблематичното:

— Ой, бабо, колко са ти големи ушите!

— Да те чувам по-лесно.

— Ой, бабо, колко са ти големи очите!

— Да те виждам по-лесно.

— Ой, бабо, колко са ти големи ръцете!

— Да те сграбча по-лесно.

— Ой, бабо, колко е голяма устата ти!

— Да те изям по-лесно.

е запазено почти във всички версии. Интересното, че историците смятат, че този диалог и бил или взаимстван или поне вдъхновен от скандинавския мит „Необичайната сватба на Фрея“, в който Тор е преоблечен като жена – Фрея с цел да измами гигантите.

Кой да знае, че от Червената шапчица ще стигнем до Тор?!

И така, това беше историята на Червената шапчица и нейната еволюция от поучителна странна история със секс и канибализъм до любима детска приказка. Споделете вашите размисли и страсти отдолу в коментарите и до следващата седмица!

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code