Loading

wait a moment

Как се получава бирата | БИРЕНО УЧИЛИЩЕ | WELCOME TO MY MIND

Бирата е една от малкото неща в света, които са останали почти непроменени от дълбоката древност, та чак до днес. Рецептата й толкова  проста и перфектна, че никой не се осмелява да я промени. Все пак какво има да му подобряваш на съвършенството.

Вече споменахме, че бирата има 4 основни съставки: хмел, ечемик, мая и вода. Сега е време да надникнем зад кулисите и да разберем как точно се образува жълтата пенлива течност.

Пръв магията започва ечемикът. Оставен да порасте до определен момент, той се исушава и се смесва с топла вода докато се образува нещо като каша, наречена пивна мъст /звучи като името на супер герой – алкохолик/. Тя бива пречистена няколко пъти, за да може да се извлече колкото се може повече ферментируема течност. Колкото повече се промива течността, толкова по-слаба е бирата. Накрая от ечемик и вода са се образували захари, които се подлагат на варене поне 1 час. Всичко това се нарича майнашуване.

След известно охлаждане, маята запретва ръкави и напада мъстта. А маята, скъпи бираджии, е като децата – ненаситна за захар. Само че за разлика от децата, когато маята приема захарта не ви чакат безсънни нощи със суперактивни деца. Не, маята се превръща в магическите етанол и въглероден диоксид или иначе казано алкохол. Е, и той може да ви докара до безсънни нощи, но поне тук има шанс да са забавни.

Най-накрая на купона пристига хмелът. Той има 3 важни задачи: да изчисти и стабилизира течността и да й предаде специфичен вкус – горчив, плодов, флорален и т.н. Често пъти хмелът може да изпревари маята и да се прибави преди варенето.

Общо взето вариации всякакви различен ечемик, различен хмел, различна мая, а и редът да прибавяне може да е различен, но накрая винаги ще се получи бира.

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code