Loading

wait a moment

Къща от сладки? Не, благодаря! | Chasing Origin Stories: Хензел и Гретел | WELCOME TO MY MIND

Здравейте дракони и добре дошли в 3-тия пореден епизод на CHASING ORIGIN STORIES. Да Ви призная чесно много ме вдъхновява тази поредица и с голямо желание я подготвям, така че се надявам на Вас да Ви е поне наполовина толкова приятно, колкото ми е на мен.

Днес ми се говори за Хензел и Гретел, която е една от най-популярните приказки от колекцията на братя Грим, а да не говорим колко екранни адаптации има. От последните две десетилетия имаме филма с Джеръми Ренър и Джема Артернтън – “Хензел и Гретел – Ловците на Вещици”, освен това Имало едно време направиха цели два преразказа на историята – един с Ема Форд в ролята на злата вещица и един с Нейтън Парсънс в ролята на Хензел. А моите хора от Свръхестествено също направиха цели два приказни епизода през годините, в един от които Дийн щеше да бъде лапнат от вещицата.  Освен това Хензел и Гретел беше една от ключовите приказки модерно преразказани в Tell me a story / Разкажи ми приказка. А ето сега се сещам, че в най-любия ми филм като дете „Фантагиро“ също имаше къща от сладки, май направена от Тарабас, за да привлича децата.

Интересното сега като се замисля е, че не съм попадала на никакви книжни преразкази каквито ги има под път и над път на Красавицата и Звяра например. Хм, ако някой знае нещо по въпроса, да ми пише.

И така приказката за Хензел и Гретел, ами тя си е доста ужасна като се замисли човек – семейството изоставя собствените си деца, канибализъм и горене на старици. Интересно как приказки за насилие над деца и канибализъм са се превърнали в такива класики.

Та, Братя Грим включват Хензел и Гретел към своята колекция и тя се превръща в една от най-емблематичните немски приказки, но всъщност историята се е разказвала надлъж и нашир столетия преди това. Самите братя я чуват за пръв път от Хенриета Доротея Вилд, тяхна близка приятелка, която по-късно се омъжва за Вилхелм Грим. Тя е и един от най-големите извори за народни предания и истории, които братята събират в книгата си „Детски и домашни приказки“ през 1812г.

В тяхната версия семейството на Хензел и Гретел е на ръба на нищетата и майка им буквално не оставя бащата на мира докато той не се съгласява да изоставят децата в гората. Хлапетата обаче чуват коварния им план и Хензел, като сетено и комбинативно момче решава да вземе от белите камъчета пред къщата и да направи диря от тях до средата на гората, където ги откарват родителите им. Когато изгрява луната, камъчетата лъсват и децата се прибират у дома за радост на баща си и ужас на майка си. Минава се обаче време и майката отново изкрънква бащата да зарежат децата, този път обаче Хензел не успява да открадне камъчета и е принуден да използва трохи. Е, знаем какво става с трохите в гора пълна с животни, жалко само, че Хензел не се беше сетил. И така двамата с Гретел се скитат в гората 2 дни неуморно и без храна, докато не попадат на къщурка направена от захар и шоколад. От нея се показва грохнала старица, която ги приютява. Много скоро обаче Хензел се оказва заключен в клетка, а Гретел – прислужница на злата вещица. В този момент на Гретел най-сетне и идва смелост и акъл – бута дъртото зло в печката и освобождава Хензел. Оказва се, че къщата е пълна със скъпоценности, които двамата носят обратно вкъщи и заживяват щастливо и БОГАТО. Всички без майката, която през това време е умряла.

Както беше случая с Червената шапчица, и тук имаме няколко приказки, които страшно много приличат на тази и дори самите братя Грим споделят, че Хензел и Гретел е пралел на приказката „Малечко-палечко“ на Шарл Перо. Между другото в миналия епизод се спуках да говоря за Чарлз Пералт без въобще да направя връзката, че това всъщност е Шарл Перо! Но да се върнем сега на Хензел и Гретел. Братя Грим признават, че тяхната версия на приказката е била вдъхновена от приказката на Перо, както и от „Finette Cendron” – друга френска приказка на Мадам дьо Анула, която е като някаква смесица между Малечко-Палечко и Пепеляшка. В тези две приказки имаме доста дребно, но схватливо най-малко дете, момче в „Малечко-Палечко“ и съответно момиче във „Finette Cendron”, които вместо със зла вещица се сблъскват с огромни човекоядци – ogres. Но оттам насетне приказките се развиват малко по-различно.

Освен това съществува и още по-стара италианска приказка от Джиамбатиста Базиле „Nennillo e Nennella“, в която има мащеха вместо майка, а бащата е този, който решава да остави пътека от овес, язядена по-късно от едно магаре.

Интересно ми се видя, че Хензел и Гретел много си прилича и с една руска приказка „Василиса Прекрасна“, която Ви препоръчвам, ако сте фенове на Мечокът и славеят“ от Катрин Арден, защото може да забележите някои доста любопитни общи елементи. Та в нея, Василиса се намира в гората и вижда къщурката на Баба Яга, която, всички знаем – яде хора.

Всички тези версии някак си все се въртят около храната. Сега може би изглежда малко жестоко да оставиш децата си в гората, защото храната не стига за всички гърла и трябва да спасиш себе си, но това е било правено доста често в миналото особено по време на т.н. Голям глад през 1315 – 1317г. в Европа.

Приказката за Хензел и Гретел олицетворява и така популярния исторически период на лов на вещици. Само между 1500 – 1660 година в Европа са убити над 80 000, 80% от които са били жени. Германия е била доста водеща в това отношение.

Интересен момент, които много често убягва, когато си мислим за приказката за Хензел и Гретел, е че накрая майката е умряла. Много удобно, точно след смъртта на злата вещица, майката също хвърля топа. Това дава повод на доста хората да смятат, че те метафорично всъщност са отразявали една и съща жена.

Освен това лакомията също е подчертана тема, защото тя буквало прави Хензел сляб и глух за опасността от непознати бабки насред гората. В тв адаптациите тази лакомост често представена като зависимост я от наркотици, я от магия.

Доста интересно, нали? Аз да си призная чесно винаги съм намира приказката за Хензел и Гретел за страшно любопитна. Може би защото героите се спасяват сами, може би защото Гретел накрая се показва като жена на действието, което си е добър урок за всички подрастващи момичета. Може би защото има гора, а тя винаги е била едно магично и магнетично място в моето съзнание. А може би защото има цяла къща от шоколад и сладкиши! Може никога да не разберем…

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code