Loading

wait a moment

Невиждани академици, Тери Пратчет | Хрониките на Книжния Дракон | WELCOME TO MY MIND

Знаете ли, че през цялото време изговарям Анкх-Морпфок грешно?

Първо, въобще даже не се и стараех да го разчитам, после обаче се възгордях, че най-накрая мога да го изговарям, а то какво стана сега? Било ми то Анкх-Морпорк. Е, признавам, по-логично звучи да има порк в името, но и Анкх-Морпфок не си беше лошо, какво ще кажете?

Дракони, завърта се една такава поредица от видеа, която не съм си мислила, че ще има, а именно относно Света на Диска!

Започнах със поредицата Вещици, а днес ще си говорим за Невиждани Академици. Да Ви кажа честно, описанието ме хвърли и мен малко в тъча, но съм страшно доволна, че я прочетох. Но да Ви кажа първо за какво иде дума.

ИСТОРИЯТА:

Mагьосниците от Невидимия Университет не са алчни към живота – дай им да си експериментират с магията и да си хапват на богатите угощения, които те наричат закуска, обяд, вечеря и среднощна закуска, и ще бъдат щастливи. Оказава се обаче, че техният скромен живот струва скъпо и ако искат да си го запазят, ще трябва да направят немислимото – да спортуват! В крайна сметка ритни-топка е игра стара като света и е дошло време академиците да се намесят и да побутнат, накъдрят и позакърпят правилата й така, че от дивашка игра да направят културно мероприятие.

МОИТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ:

Поредната страшно забавна и уютна творба на сър Тери Пратчет. Наслаждавах й се дълго време, открадвах си по 10-15 минутки в почивката, преди лягане, а дори и един чуден АЙЛЯК УИКЕНД си спретнах с нея.

Описанието, което Ви дадох дори не загатва за какво точно става дума в книгата, което мен ме изненада приятно. Но още в началото един мой вече любим цитат ми закова вниманието и ме накара да си припомня защо толкова много го харесвам този човек!

„Лектрологията — науката за леглото и прилежащото му обкръжение, може да бъде извънредно полезна и да разкаже много за собственика си, ако не друго, то че е много вещ и умел творец на авангардни инсталации.
 
Леглото на Архиканцлера Ридкъли от Невиждания Университет например си е легло и половина с осем колони. Включваше малка библиотека, барче и хитроумно вградена добре затворена тоалетна, която да му спести онези дълги студени нощни похождения със съпътстващия им риск да се препъне в чехли, празни бутилки, обуща и всякакви други препятствия изникващи пред мъж в тъмното, молещ се само следващото нещо, на което ще се натъкне кракът му да е порцеланово или поне да се чисти лесно.
 
Леглото на Тревър Младонадеждов е къде ли не: подът у някой приятел, в сеното на някоя плевня оставена незаключена (което обикновено е много по-миризлив вариант) или в някоя стая в изоставена къща (въпреки че тия дни те са много кът), или пък спи на работа (но винаги много внимава в тези случаи, защото дъртият Смиймс изглежда изобщо никога не спи и може да го хване по всяко време). Трев може да спи навсякъде и го прави.
 
Гленда спи в прастар железен креват, чиито пружини и матрак полека и милостиво се бяха оформили по нея в течение на годините, образувайки щедра вдлъбнатина. Дъното на този висящ одър се държи над пода от една копа много евтини пожълтели любовни романи от онзи вид, с който някак естествено върви думата „пеньоар“. Би умряла ако някой разбереше, или по-вероятно този някой би умрял ако тя разбереше, че е разбрал. Обикновено на възглавницата има прастаро плюшено мече на име Треперко.
 
Съгласно традицията на сантименталностите, такова мече би трябвало да има само едно око, но в резултат на шивашка грешка още в Глендиното детство, то си имаше три, така че е по-просветлено от средностатистическото мече.
 
Леглото на Жулиета Столоп е било рекламирано на майка й като точно каквото трябва на една принцеса и, общо взето, прилича на леглото на Архиканцлера, макар че е почти във всяко отношение по-малко, доколкото се състои от няколко перденца от газ обкръжаващи едно много тясно и много евтино легълце. Майка й понастоящем е мъртва. За това може да се съди по факта, че когато леглото се строши под тежестта на растящото момиче, някой го беше подпрял с каси за бира. Една майка би се погрижила най-малкото те, както и всичко останало в стаята, да бъдат боядисани в розово и на мънички коронки.
 
Г-н Хаху беше на седем години, когато за пръв път разбра, че спането, поне за някои хора, включвало и специална мебел.“

Тери Пратчет, Невиждани Академици

ЛЮБИМИ ГЕРОИ:

Хаху и Гленда, но Ридкъли много си го бива!

КОЛКО ДРАКОНА?

6 отвсякъде!

Не мисля, че мога да кажа нещо повече. Дори не съм много сигурна какво точно разнищвам в това ревю. Чисто и просто искам да Ви кажа:

ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ КНИГА! ЛЕКУВА МЕЛАНХОЛИЯ, ДЕПРЕСИЯ, НИСКО САМОЧУВСТВИЕ И СКУКА! НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА НА ЛИЦА, НЕСПОСОБНИ ДА СЕ САМОИРОНИЗИРАТ ИЛИ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА РАСИЗЪМ И ДЕСПОТИЗЪМ. ПРЕДИ УПОТРЕБА, ДАЙТЕ ЕДИН ЛАЙК.

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code