Loading

wait a moment

Тери Пратчет | Тифани Сболки, КРИВУНЦИ | Хрониките на Книжния Дракон | WELCOME TO MY MIND

— Оти не си затвориш плювалнико бе циврило ниедно! — стана и се развика Роб Секигоопрай. — Не съм умрел! Я тук се канех да имам момент на екзистенцялно кахърение, сфатуеш ли? Кривънци, прилича ли да не мой чиляко да сеща мразовитите ветрове на Съдбата да веят у чатала му без сульо и пульо да му викат че бил умрел, а?

Шапка пълна с небе, Тери Пратчет

Фигълите са едни такива прелюбопитни същества, които няма как да не захаресаш. Освен ако нещо не си наред с главата. Да, това е единственото оправдание. Те са творение на великия сър Тери Пратчет, но образи като техните човек среща под път и над път. В моята глава те са точно като смърфовете, само че имат червени бради, само чакат удобен случай да се натаралянкат, псуват като каруцари и са винаги готови за един хубав бой. А пък ако не могат да си намерят противник, могат да се сборичкат помежду си като стой та гледай.

И какво става, когато тези образи срещнат 9-годишната Тифани? Става голям смях.

Тифани е малко момиче, отраснало в Кредище – място на което, ама абсолютно никога не може да се роди вещица. Добре, но на Тифани започват да й се случват едни такива много вещерски неща. Разни чудовища се опитват да излязат от реката, а някаква си фея, моля ти се, да взема да отвлече точно пък нейния брат. Е, сега Тифани, ще-не-ще трябва да го намери. И единствените й спътници са една говореща жаба-адвокат и тумба фигъли.

Приключенията на Тифани Сболки са най-забавната детска фентъзи поредица, която ми е попадала в ръчъчките. Тя представлява втората и последна част на т. нар. Вещерска серия на Тери Пратчет от Историята на Диска и се състои от 5 книги:

Дребнио волен народ

Шапка пълна с небе

Зимоковецът

В черно като полунощ

Овчарската корона

Няма да крия, че фигълите ми станаха фаворити номер едно, а Тифани е една от най-интересните и симпатични героини, на които съм попадала. Страшно много напомня по ината си на Баба Вихронрав и това не е случайно. За феновете на другата част на вещерската серия е добре да знаят, че Баба Вихронрав, Леля Ог, Маграт и Агнес са доста наясно какви ги върши Тифани и имат доста какво да кажат по въпроса. Всичко е свързано и няма как човек да не се зарадва, когато познатите ни вещици се появят по страниците.

Като образ, Тифани определено няма грешка – умна, упорита и неуморна. Смятам, че е добър пример, затова горещо препоръчвам поредицата на всеки на възраст от момента, в който се научите да четете до момента, в който вече не можете. Сериозно, поредицата е част от Историите от света на Диска предназначени за деца, но хуморът няма давност – всеки може да се забавлява. Едно ще кажа – Тифани си има всичките три акъла и си ги използва по предназначение.

Първият акъл е всекидневният акъл. Всеки си има такъв. Вторият акъл е каквото си мислиш за начина, по който мислиш. Такъв имат хората, на които им прави удоволствие да мислят. Третият акъл е този, който наблюдава света и мисли сам по себе си. Той е много рядък и често създава проблеми. Вслушването в него е част от вещерството.

Шапка пълна с небе, Тери Пратчет

ЛЮБИМИ ГЕРОИ:

Тифани, Роб, Престън, БАБА ВИХРОНРАВ

КОЛКО ДРАКОНА

7

Важно е да отбележа, че не давам моите седем дракони на кой да е, така, че, знайте – книгите са добри.

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code