Loading

wait a moment

БИРЕНО УЧИЛИЩЕ Бирен урок 1: Какво има в бирата и колко вида е тя?

Designed by Freepik

 

Бирата е най-старата напитка в света.  ОСВЕН ТОВА е и най-консумираният алкохол в света. И ОСВЕН ТОВА е най-популярната напитка в света / след водата и чая, ама тях кой ти ги брой/.

В миналото  хората са слагали най-различни неща, но днешната бира е друга работа. Германците дори са приели специален закон за това какви съставки могат да влизат в бирата и това е един от най-старите им закони. Тези германци!

Може и да звучи смешно, но техният закон общо взето става универсален и така всяка бира по света съдържа точно четири неща:

Най-често той е малцов, но може да бъде пшеничен, оризов, конопен и т.н. Той е виновен за цвета, вкуса и тялото на бирата.

Хмелът пък носи отговорност за горчивината на бирата. Освен това именно той придава плодовите, билковите или земните нотки.

С две думи – бактериите или още се наричат дрожди, необходими за фермантацията. Само с тях става магията от захар – та  алкохол.

Без вода няма накъде. 90% от бирата е вода.

Абе, много са, но основните са два: Лагер и Ейл.

Над 90% от комерсиалните бири по света са лагери. Лагерът  става когато ферментацията е при по-ниска температура (5-15 градуса) и дрождите са на дъното съда. След това бирата дълго време се съхранява при нулева температура. Това се нарича отлежаване, което на немски е lagern, от там лагеруване и така ЛАГЕР. Лагерите са с по-изчистен вкус и не много ароматни.

Ейлът се образува при фермантация на по-висока температура (15-25 градуса) и то в горната част на съда. Дрождите при Ейла и Лагера са различни. Ейлът обикновенно съдържа плодови дрожди и повече алкохол. Бирата е по-ароматна, по-плътна и по-горчива.

Има и трети вид Ламбикус, при който не се добавят дрожди, а течността се оставя на милостта на околната среда, която я „заразява“ с естествени бактерии. Това се нарича спонтанна ферментация. Тези бири са кисели и нефилтрирани.

 

Това беше първият Ви БИРЕН УРОК!

Чувствате ли се вече по-умни? Отворете си една биричка по тоз повод!

Очаквайте БИРЕН УРОК №2 скоро!

 

 

 

 

 

Did you enjoy this article?
Signup today and receive free updates straight in your inbox. We will never share or sell your email address.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Google Analytics Facebook pixel code